Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

«Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες...»



Μα υπάρχουν ιδανικές φωνές...; Γιατί αγαπημένες υπάρχουν, ασφαλώς. Δανείστηκα για τον τίτλο του ιστολογίου μου (blog) έναν στίχο του Καβάφη. Όχι, δεν είμαι ιδιαίτερα βιβλιοφάγος, ούτε οι φωνές για τις οποίες μιλώ έχουν (άμεση τουλάχιστον) σχέση μ' εκείνες του ποιήματος. Συνάντησα τις «Φωνές» του Καβάφη μελοποιημένες, στη χορωδία όπου εργάζομαι. Η σύνθεση ανήκε στο Νέστορα Ταίηλορ και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!

Υπάρχουν όμως ιδανικές φωνές; Για έναν τραγουδιστή σαν κι εμένα, η απάντηση είναι μάλλον πιο περίπλοκη απ' όσο φαίνεται. Σκεφτόμουν μόλις χτες ότι το ιδανικό σε μια φωνή είναι κάτι σαν το όριο στα μαθηματικά: είναι, δηλαδή, σαν ένας στόχος προς τον οποίο συγκλίνει κάποιος, όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο, με τη δουλειά και την ωρίμανσή του, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρνει να τον αγγίζει. Άλλωστε, τίποτε στη φύση δεν είναι τέλειο!

Αυτό που κάνει τη διαφορά, όμως, από τραγουδιστή σε τραγουδιστή είναι ο στόχος που θέτει ο καθένας τους ως ιδανικό και ο ρυθμός με τον οποίο τον προσεγγίζει. Ο μεν στόχος επηρεάζεται συνήθως από την άμεση (σπουδές) ή έμμεση (ακούσματα) παιδεία του, ο δε ρυθμός καθορίζεται από τη θέλησή του και από συγκυρίες. Αυτές οι τελευταίες φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ευνοϊκές σε τούτον εδώ τον τόπο...

Το παρόν ιστολόγιο —πέρα από την ανάγκη προσωπικής έκφρασης— σκοπεύει να ταρακουνήσει όσες περισσότερες μπορέσει από τις παραπάνω αναφερθείσες συγκυρίες. Όχι δια της οδού της γκρίνιας, ούτε της καταγγελίας, ούτε καν της καλοπροαίρετα κακής κριτικής (αν και η τελευταία φοβάμαι πως προκύψει αναπόφευκτα κάποιες στιγμές...) αλλά μέσα από θετικές σκέψεις, επισημάνσεις και προτάσεις. Δια της οδού της προσφοράς, δηλαδή – της άνευ επιδίωξης ανταλλαγμάτων προσφοράς.

Μη βιαστεί κανείς σας να συμπεράνει πως το ιστολόγιο αυτό θα ισοδυναμεί με ένα διαρκές online μάθημα τραγουδιού. Θα ήταν αδόκιμο κάτι τέτοιο! Πρώτον γιατί ένα μάθημα τραγουδιού οφείλει να είναι απόλυτα εξατομικευμένο (λόγω της ξεχωριστής ανατομίας και φυσιολογίας του καθενός μας) και δεύτερον γιατί ο γράφων δεν είναι ίσως ο «αρμοδιότερος» να το εισηγείται. Αυτό που επιθυμώ ουσιαστικά να συμβεί είναι η ανταλλαγή ανησυχιών και προτάσεων για το τραγούδι αλλά και τη μουσική γενικότερα.

Είναι προφανές από τα παραπάνω πως απευθύνομαι κατά βάση σε μια ιδιαίτερη ομάδα αναγνωστών. Απευθύνομαι κυρίως σε τραγουδιστές αλλά και σε μουσικούς γενικότερα, γιατί πιστεύω πως οι φωνές των οργάνων υπήρξαν —και πάντα θα είναι— προεκτάσεις των ανθρώπινων φωνών – και αντιστρόφως. Απευθύνομαι σε κάθε λογής τραγουδιστές γιατί, παρόλο που το αντικείμενο της εργασίας μου είναι πιο κοντά στο λεγόμενο κλασικό ή λυρικό τραγούδι, πιστεύω ακράδαντα πως κάθε τραγουδιστικό στυλ (παραδοσιακό, βυζαντινό, λαϊκό, ποπ, ροκ, τζαζ, μιούζικαλ, θεατρικό κ.ο.κ.) έχει πολλά να δώσει στο κλασικό και να πάρει απ' αυτό.

Απευθύνομαι σ' εκείνους που μελέτησαν πολύ και πήραν τίτλους ή ρόλους (ή δεν πήραν), σ' εκείνους που βρίσκονται ακόμη στο ψάξιμο, σ' εκείνους που τώρα ξεκίνησαν, σ' εκείνους που δεν ξεκίνησαν ακόμη αλλά και σ' εκείνους που σταμάτησαν ή δε θέλησαν ποτέ να ξεκινήσουν, εξαιτίας των συγκυριών που λέγαμε νωρίτερα. Προπάντων, όμως, —και με περισσή αγάπη— απευθύνομαι στους τραγουδιστές με ανοιχτό μυαλό, σ' εκείνους που ρισκάρουν να πειραματιστούν (στα λογικά, υγιή πλαίσια, φυσικά!) με κάτι καινούριο και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, σ' εκείνους που τους ενδιαφέρει ουσιαστικά η μουσική και όχι η προβολή, σ' εκείνους που αισθάνονται ότι μπορούν να μοιράζονται τη γνώση και τις εμπειρίες τους χωρίς να διεκδικούν προσωπικές απολαβές.

Δεν απευθύνομαι σ' εκείνους που τοποθετούν την τεχνική τους αρτιότητα, την ατομικότητα, την αυταρέσκεια και την επαγγελματική τους θέση πάνω από τη μουσική τέχνη και τις ανθρώπινες αξίες. Από την άλλη, δε σκοπεύω να τους πολεμήσω – θα προσπαθήσω να τους δείξω τη δική μου οπτική των πραγμάτων.

Εν ολίγοις, όλοι σας είστε ευπρόσδεκτοι εδώ. Κι όχι μονάχα οι μουσικοί, εννοείται. Δεν πειράζει αν κάποια από τα θέματα σας φανούν εξειδικευμένα ή περισσότερο τεχνικά απ' όσο θα μπορούσατε να «αντέξετε»... Είμαι σίγουρος ότι επί της ουσίας της μουσικής θα έχετε να προσφέρετε πολλά. Μην ξεχνάτε ότι σε σας απευθύνονται με την τέχνη τους οι τραγουδιστές και πρέπει να έχετε λόγο πάνω σ' αυτό!

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, σ' αυτό το ιστολόγιο, πιστεύοντας ότι έχω να κερδίσω κι εγώ πάρα πολλά από σας και ευελπιστώντας ότι θα γνωρίσω ανάμεσά σας ανθρώπους με ταυτόσημες ανησυχίες και ακόρεστη δίψα για αναζήτηση. Επιπλέον, σας προτρέπω να διαδώσετε με κάθε δυνατό τρόπο τη διεύθυνση του παρόντος ιστολογίου (ideal-voices.blogspot.com) σε όλους εκείνους που θεωρείτε ότι εναρμονίζονται με τις παραπάνω σκέψεις και θέσεις. Και γνωρίζοντας ότι —οι κλασικοί κυρίως— τραγουδιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι κάπως περιορισμένοι αριθμητικά, μη διστάσετε να τους μεταφέρετε το πνεύμα του ιστολογίου, εκτυπώνοντας και διανέμοντας οτιδήποτε σας φανεί ενδιαφέρον.

Καλή αρχή!

2 σχόλια:

  1. Καλό ξεκίνημα, Νικόλα, από καρδιάς!
    Όμορφος ο τίτλος του ιστολογίου σου, "Ιδανικές φωνές"...Όπως το λες κι εσύ ίσως να μην υπάρχουν. Όλα στον κόσμο μας μπορούν να δεχτούν υποκειμενικούς χαρακτηρισμούς, κι ίσως αυτό που μετράει να είναι η προσωπική μας βελτίωση μέσα από τη δουλειά μας.Η συνεχής αναζήτηση του τέλειου.

    Εύχομαι σύντομα αυτός ο χώρος να γεμίσει αν όχι από "ιδανικές" από χαρούμενες και όμορφες φωνές, με τις οποίες θα βρίσκεις ενδιαφέροντα για σένα θέματα να συζητάτε.
    Καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ για τις από καρδιάς ευχές σου, elmelissa, κι εύχομαι να πιάσουν τόπο το συντομότερο!

    Όσο για τα θέματα... θα χαρώ πολύ να σε βλέπω κι εσένα στις συζητήσεις, κι ας μην είσαι μουσικός. Άλλωστε, έχεις μπει πολύ καλά στο καλοπροαίρετο πνεύμα του blog και θα είσαι ιδιαίτερα «χρήσιμη» εδώ, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή