Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Lachrimae Verae



Θα μπορούσε να είναι και στο κλίμα των ημερών αυτό που θέλω να πω. Υπάρχουν στιγμές που μερικοί από μας στεκόμαστε έξω από τα πράγματα και παρακολουθούμε χωρίς τη δυνατότητα να αντιδράσουμε ή χωρίς την επιθυμία να συμμετέχουμε σ' αυτά. Σε κάθε περίπτωση, γινόμαστε παρατηρητές· μα πάντα εκούσια.

Δε θα ήθελα να ασκήσω καμία κριτική και δε θα κρίνω αν αυτό είναι καλό ή κακό, επιτηδευμένο ή αναπόφευκτο. Μπορεί, όμως, να επέλθει η λύτρωση χωρίς —με τον ένα ή τον άλλο τρόπο— να εμπλακούμε;

...

Σήμερα ακούμε Lachrimae Verae του John Dowland, από έναν πολύ ιδιαίτερο δίσκο της ECM —που φλερτάρει τα όρια του crossover— υπό τον γενικό τίτλο In Darkness Let Me Dwell.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σ' εκείνους που «επιμένουν» να παρατηρούν...

4 σχόλια:

  1. Eνδιαφέρον κείμενο...

    Κι από μόνη της η παρατήρηση μπορεί να μας εμπλέξει. Νομίζω αυτό εξαρτάται από το αν παρατηρούμε ολόκληροι ή μισοί (δηλ. με κλειδωμένο το συναίσθημα και τα μάτια/αυτιά "προγραμματισμένα" σε μια κατεύθυνση).

    Το σκεφτόμουν ακούγοντας τον Dowland: Είναι από τις μουσικές που πρέπει να τις αφήσουμε να μας "πάρουν μαζί τους". Και τότε εμπλεκόμαστε...

    Καλή ανάσταση και πάλι! [Εξεπλάγην ευχάριστα που σήκωσες ποστ τόσο σύντομα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ πως δεν το είχα σκεφτεί έτσι... Λες...; Χαίρομαι, πάντως, που ο Dowland λειτούργησε και μ' αυτόν τον τρόπο. :)

    Καλή Ανάσταση και σε σένα! Ίσως βάλω κι άλλο ποστ τώρα κοντά...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ... λύτρωση χωρίς να εμπλακείς;..
    Γίνεται αυτό; Για να επέλθει η λύτρωση πρέπει να έχει προηγηθεί ένα δράμα, ένα συναίσθημα, μία πάλη, μία αναμέτρηση, ένα πνίξιμο... κάτι. Όλα αυτά είναι ενέργεια που ψάχνει για διέξοδο.
    Η ευλογία του καλλιτέχνη είναι ακριβώς αυτή. Ότι μπορεί όλο αυτό το ενεργειακό συνοθύλλευμα να το μετουσιώσει σε τέχνη και να δεχτεί τη λύτρωση μέσα από τη δημιουργία και την έμπνευση. Αν διοχετευθεί κάπου όλη αυτή η φόρτιση, το ψάξιμο, η αναζήτηση, επέρχεται η λύτρωση. Αν παραμείνεις παρατηρητής τότε μένει εντός και οι επιπτώσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον σου.

    Ευχές για Καλή Ανάσταση και προσωπική Ανάταση :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι νομίζω κι εγώ, Ευαγγελία...

    Ανταποδίδω τις πολύ εύστοχές σου ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή